Full Programme Overview /

Преглед на комплетната програма

DOWNLOAD

ПРЕВЗЕМАЊЕ


ПРОГРАМА

ФАТИ СЕ ЗА РАБОТА

СЕКОЈ ДЕН 10:00 – 17:00 ч
Среда, 28. септември

16:00 ч
DÉCOR - работилница
Демонстратор: Микле Спасовски
Организатор: Мондриан Европорц


20:00 ч
Отворање

Четврток, 29. септември

10:00 – 24:00 ч
Изложби:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Средби со присутните дизајнери

10:00 ч
Престој на уметници во странство - работилница
Демонстратори: Бојана Паневска и Јасмине Остендорф
Oрганизатор: Јавна Соба, Скопје и Трансартистс, Амстердам
Координатор: Марија Нововиќ

12:00 – 15:00 ч
Бренд менаџмент работилница
Демонстратор: Борут Земљиќ – регионален директор за SUPERBRANDS
Oрганизатор: Poliplan 1to1
Координатор:Анита Котеска – менaџмент партнер, Poliplan 1to1


12:00 – 16:00 ч
Министерство за задоволство –
работа со странки
Службеник на едношалтерски систем: Јасна Шоптрајанова

12:00 ч
MATA - презентација на занаети
(отворена цел ден)
(текстил, дрво, хартија, стакло и филигран)
Презентери:
Милка Кубуровска, Милка Кубуровска, Лилјана Лакиќ, Шада Дервишевиќ, Анита Бошковска, Катарина Дода, Марија Милошевска, Александар Милев, Марија Јовановска, Луиза Милутин, Гордана Ристевска, Снежена Донева, Весна Апостолоска, Ирина Јанковска, Јана Ацевска, Бојана Шурбановска.

16:00 ч
Brand Identity - работилница (дел 1)
Демонстратори: Никола Војнов и Горан Костовски
Организатор: парК

Петок, 30. септември

10:00 – 24:00 ч
Изложби:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Средби со присутните дизајнери

10:00 ч
Престој на уметници во странство - работилница
Демонстратори: Бојана Паневска и Јасмине Остендорф
Oрганизатор: Јавна Соба, Скопје и Трансартистс, Амстердам
Координатор: Марија Нововиќ

10:00 -16:00 ч
Обликување на фантазија - работилница за деца Виталија
Организатор: Студентите од насоката индустриски дизајн на Машинскиот факултет, Скопје

12:00 – 16:00 ч
Министерство за задоволство –
работа со странки
Службеник на едношалтерски систем: Јасна Шоптрајанова

12:00 ч
MATA - презентација на занаети
(отворена цел ден)
(текстил, дрво, хартија, стакло и филигран)
Презентери:
Милка Кубуровска, Милка Кубуровска, Лилјана Лакиќ, Шада Дервишевиќ, Анита Бошковска, Катарина Дода, Марија Милошевска, Александар Милев, Марија Јовановска, Луиза Милутин, Гордана Ристевска, Снежена Донева, Весна Апостолоска, Ирина Јанковска, Јана Ацевска, Бојана Шурбановска.

14:00 ч
Креативна стратегија – работилница
Демонстратор: Даниеле Аретс – Академија за дизајн од Ајндховен
Организатор: Јавна Соба и Машински Факултет Скопје
Координатор: проф. Татјана Кандикјан – шеф на катедра за индустриски дизајн на Машински Факултет, Скопје

16:00 ч
Креативен простор Србија – презентација
Презентер: Милош Чурчин – ПР во Агенција за странски вложувања и промоција на извоз од Србија
Организатор: Јавна Соба, Скопје

Сабота, 1. Октомври

10:00 – 24:00 ч
Изложби:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Средби со присутните дизајнери

10:00 ч
Креативноста во Македонија - дебата
Панелисти:
Филип Унковски, креативен директор
ФУТУРА 2-2 Ивица Спасовски, упрaвен директор Идеја +
Никола Василевски - дизајнер
Организатор: Плакарт
Модератор: Лазе Трипков – креативен директор Плакарт

10:00 -16:00 ч
Обликување на фантазија - работилница за деца Виталија
Организатор: Студентите од насоката индустриски дизајн на Машинскиот факултет, Скопје

12:00 – 16:00
Министерство за задоволство –
работа со странки
Службеник на едношалтерски систем: Јасна Шоптрајанова

12:00 ч
MATA - презентација на занаети
(отворена цел ден)
(текстил, дрво, хартија, стакло и филигран)
Презентери:
Милка Кубуровска, Милка Кубуровска, Лилјана Лакиќ, Шада Дервишевиќ, Анита Бошковска, Катарина Дода, Марија Милошевска, Александар Милев, Марија Јовановска, Луиза Милутин, Гордана Ристевска, Снежена Донева, Весна Апостолоска, Ирина Јанковска, Јана Ацевска, Бојана Шурбановска.

13:00 ч
From Ghost to Products – презентација
Презентер: Јелена Матиќ , директор на талент и едукативна зона нa Миксер фестивалот

14:00 ч
Приказната за Миксер - презентација
Презентер: Иван Лалиќ – извршен директор Миксер фестивалот

16:00 ч
Од идеја до реализација - презентација
Презентер: Марта Наумовска Грнарова и ЗАВАР

Недела , 2. Октомври

10:00 – 24:00 ч
Изложби:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Средби со присутните дизајнери

10:00 ч
Brand Identity - работилница (дел 2)
Демонстратори: Никола Војнов и Горан Костовски
Организатор: парК

10:00 -16:00 ч
Обликување на фантазија - работилница за деца Виталија
Организатор: Студентите од насоката индустриски дизајн на Машинскиот факултет, Скопје

11:00 - 12:00 ч
Dolce Gusto Nescafé презентација на дизајн
Презентери:
Сања Стојановска – Маркетинг специјалист за каналите на продажба
Оливера Кошиновска - Менаџер за производи

12:00 – 16:00
Министерство за задоволство –
работа со странки
Службеник на едношалтерски систем: Јасна Шоптрајанова

12:00 ч
MATA - презентација на занаети
(отворена цел ден)
(текстил, дрво, хартија, стакло и филигран)
Презентери:
Милка Кубуровска, Милка Кубуровска, Лилјана Лакиќ, Шада Дервишевиќ, Анита Бошковска, Катарина Дода, Марија Милошевска, Александар Милев, Марија Јовановска, Луиза Милутин, Гордана Ристевска, Снежена Донева, Весна Апостолоска, Ирина Јанковска, Јана Ацевска, Бојана Шурбановска.

12:00 ч
Работилница за графички дизајн -
ФОН универзитет
Демонстратор: Доц. м-р. Лазе Трипков – професор на Факултетот за дизајн

14:00 ч
Моден дизајн работилница -
ФОН универзитет
Демонстратори:
Доц. м-р. Александар Ношпал – декан
Доц. м-р. Елена Вангеловска - професор на Факултетот за дизајн и Мултимедија

16:00 ч
Границата помеѓу уметноста
и социологијата - презентација
Презентатор: Моника Завацки
Организатор: Плакарт

СЦЕНА

СЕКОЈ ДЕН 17:00 – 01:00 ч
Среда, 28. септември


21:00 ч
Тони Китановски Трио
Како солист, лидер на бенд, композитор,Тони Китановски со неговото трио создаваат возбудлива висококласна комбинација од безвременска космополитска музика. Несомнено се едни од најдобрите претставници на македонската музика.


23:00 ч
DJ Бабура
Израснува со сето она што е актуелно од 70те
и 80те која има големо влијание во неговиот
музички избор. Со себе носи големо искуство
и денес е препознатлив по изборот на музика која ги загрева подиумите на сите клубови.

Четврток, 29. септември


19:00 ч
Оркестар Б.Б. – кабаре
Политичко кабаре создадено од песни полни со очај и болка, гнев и лутина, низ кои сепак провејува доза на хумор, но на крајот со горчлив вкус.


21:00 ч
Симон Киселички Трио
Тој е еден од највлијателните личности во македонскaта музика, особено кога зборуваме за џез и целосна музичка експресија. Досега има учествувано на голем број фестивали во земјава како Скопскиот џез-фестивал, но и на фестивали и концерти во странство - Хрватска, Босна, Унгарија, Албанија.23:00 ч
Самоил Радински
Кога велиме почеток на електронската хаус/техно сцена кај нас, на памет ни доаѓа и диџејот и продуцент кој опстојува на истата од тој момент. Самоил Радински е навистина еден од носителите на овој епитет, опстојувајање, а со години и музичко хранење на слушателите на овој звук кај нас.- вистински воин на ундерграунд софистицираната музика.


Петок, 30. септември


21:00 ч
Летечки Пекинезери
Пекинeзерите претпочитаат нивната музика да зборува за себе. Таа не звучи како збркан восочен музеј, туку по создавањето ќе проследите искрена и дрска интерпретација во која може да се намириса палвоста на бендот.


23:00 ч
Зоки Baby
Зоран Ристевски - Зоки Бејбе е диџеј, радиоводител и еден од пионерите на клубската сцена кај нас. Градски лик кој има огромно портфолио на резидент вечери и клубски насапи, што го прави неизбежен дел од метрополата и културата на живеење во неа.


Сабота, 1. Октомври


18:00 ч
Garage Revival – фестивал АЛФА ТВ
(натрпреварувачки)
Победникот кој ќе биде одбран од тричленото жири ќе настапи на фестивалот МИКСЕР во Белград во 2012.


23:00 ч
Ѓорѓи Шаревски Квартет
Кога вистанска група квалитетни музичари ќе се соберат во вистинскиот момент и ќе ја отсвират вистинската музика, добивате музика која излегува од секојдневниот џез ритам: пробувајќи нови хармонии, мешајќи различни културни елементи со грув ( groove) кој постојано продолжува.

Недела , 2. Октомври


18:00 ч
City Radio и Club FM - перформанс
Во живо со ДЈ - ите на City Radio и Club FM


21:00 ч
Проект Вирус
Проектот Вирус е плод на членовите на Гудачкиот квартет Марија и е спој на класичната музика и сценските движења, кој вклучува повеќе музички нумери кои претставуваат обработки на популарни класични теми и македонски народни песни. Обработките се со модерен музички израз, со брзи и комплексни ритмови, како и со употреба на електронски звуци.

PROGRAMME

HANDS ON DESIGN

EVERY DAY 10:00 – 17:00 h
Wednesday, 28 September

16:00 h
DÉCOR workshop
Facilitator: Mikle Spasovski
Organized by: Mondrian Evroporc


20:00 h
Opening

Thursday, 29 September

10:00 – 24:00 h
Exhibitions:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Meeting designers present on location

10:00 h
Artist in Residence –
workshop
Facilitators: Bojana Panevska and Yasmine Ostendorf
Organizers: Public Room Skopje and Transartist, Amsterdam
Coordinator: Marija Novovic

12:00 – 15:00 h
Brand Management Workshop
Facilitator: Borut Zemljic – Adriatic Region Director
SUPERBRANDS
Organizer: Poliplan1to1
Coordinator: Anita Koteska – Managing partner, Poliplan 1to1


12:00 – 16:00 h
Ministry of Pleasure – serving clients

One Stop Shop officer: Jasna Soptrajanova

12:00 h
MATA- crafts presentation
(open whole day)
(textile, wood, paper, glass, filigree)
Presenters:
Milka Kuburovska, Liljana Lakic, Shada Dervishevich Anita Boskova, Katarina Doda, Marija Milosevska, Aleksandar Milev, Marija Jovanovska, Luiza Milutin, Gordana Risteska, Snezana Doneva, Vesna Apostoloska, Irina Jankovska, Jana Acevska, Bojana Surbanoska


16:00 h
Brand Identity - workshop (part 1)
Facilitators: Nikola Vojnov and Goran Kostovski
Organizer: park

Friday, 30 September

10:00 – 24:00 h
Exhibitions:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Meeting designers present on location

10:00 h
Artist in Residence –
workshop
Facilitators: Bojana Panevska and Yasmine Ostendorf
Organizers: Public Room Skopje and Transartist, Amsterdam
Coordinator: Marija Novovic

10:00 -16:00 h
Shaping of Fantasy – Vitalia kids’ workshop

Organizer: Students of Industrial Design at the Faculty of Mechanical Engineering, Skopje

12:00 – 16:00 h
Ministry of Pleasure – serving clients

One Stop Shop officer: Jasna Soptrajanova

12:00 h
MATA- crafts presentation
(open whole day)
(textile, wood, paper, glass, filigree)
Presenters:
Milka Kuburovska, Liljana Lakic, Shada Dervishevich Anita Boskova, Katarina Doda, Marija Milosevska, Aleksandar Milev, Marija Jovanovska, Luiza Milutin, Gordana Risteska, Snezana Doneva, Vesna Apostoloska, Irina Jankovska, Jana Acevska, Bojana Surbanoska14:00 h
Creative Strategy - workshop
Facilitator: Daniëlle Arets - Eindhoven Design Academy
Organizer: Public Room, Faculty of Mechanical Engineering Skopje
Coordinator: professor Tatjana Kandikjan – head of department Industrial Design at Faculty of Mechanical Engineering , Skopje

16:00 h
Creative Space Serbia – presentation
Presenter: Milos Curcin – PR in Serbia Investment and Export Promotion Agency
Organizer: Public Room, Skopje

Saturday, 1 October

10:00 – 24:00 h
Exhibitions:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Meeting designers present on location

10:00 h
Creativity in Macedonia - debate
Panelists:
Filip Unkovski – creative director Futura 2-2
Ivica Spasovski – managing director Idea +
Nikola Vasilevski – designer
Organizer: Plakart
Moderator: Laze Tripkov - creative director Plakart

10:00 -16:00 h
Shaping of Fantasy – Vitalia kids’ workshop

Organizer: Students of Industrial Design at the Faculty of Mechanical Engineering, Skopje

12:00 – 16:00 h
Ministry of Pleasure – serving clients

One Stop Shop officer: Jasna Soptrajanova

12:00 h
MATA- crafts presentation
(open whole day)
(textile, wood, paper, glass, filigree)
Presenters:
Milka Kuburovska, Liljana Lakic, Shada Dervishevich Anita Boskova, Katarina Doda, Marija Milosevska, Aleksandar Milev, Marija Jovanovska, Luiza Milutin, Gordana Risteska, Snezana Doneva, Vesna Apostoloska, Irina Jankovska, Jana Acevska, Bojana Surbanoska13:00 h
From Ghost to Products – presentation
Presenter:Jelena Matić, director of talent and education zone, Mikser Festival

14:00 h
The Story of Mikser
Presenter: Ivan Lalić, executive director, Mikser Festival

16:00 h
From Idea to Realization – presentation
Presenter: Marta Naumovska Grnarova and ZAVAR Company

Sunday, 2 October

10:00 – 24:00 h
Exhibitions:
Young and Dutch
Young Balkan Designers
Ghost Project
Miscellaneous
Meeting designers present on location

10:00 h
Brand Identity - workshop (part 2)
Facilitators: Nikola Vojnov and Goran Kostovski
Organizer: park

10:00 -16:00 h
Shaping of Fantasy – Vitalia kids’ workshop

Organizer: Students of Industrial Design at the Faculty of Mechanical Engineering, Skopje

11:00 - 12:00 h
Presenting the design of Nescafé Dolce Gusto
Presenters:
Sanja Stojanovska – Trade Marketing Specialist
Olivera Košinovska – Product Manager

12:00 – 16:00 h
Ministry of Pleasure – serving clients

One Stop Shop officer: Jasna Soptrajanova

12:00 h
MATA- crafts presentation
(open whole day)
(textile, wood, paper, glass, filigree)
Presenters:
Milka Kuburovska, Liljana Lakic, Shada Dervishevich Anita Boskova, Katarina Doda, Marija Milosevska, Aleksandar Milev, Marija Jovanovska, Luiza Milutin, Gordana Risteska, Snezana Doneva, Vesna Apostoloska, Irina Jankovska, Jana Acevska, Bojana Surbanoska12:00 h
Graphic design workshop
FON University
Facilitator: assist. professor Laze Tripkov- professor at Faculty of Design


14:00 h
Fashion Design workshop
FON University
Facilitators:
assist. professor Aleksandar Nochpal- dean
assist. professor and Elena Vangelovska - professor at the Faculty of design and multimedia

16:00 h
Border between art and sociology –
presentation
Presenter: Monika Zawazdzki
Organizer: Plakart

STAGE

EVERY DAY 17:00 – 01:00 h
Wednesday, 28 September


21:00 h
Toni Kitanovski Trio
As a solo-guitarist, band leader, composer, Toni Kitanovski – and his trio – create exciting, high-class combination of timeless cosmopolitan music. Without doubt, one among the best of the best of Macedonian music.23:00 h
DJ Babura
Growing up with the growing trends of the 70s and 80s, he’s still under that influence in his music selection. With vast experience and renown, he is recognized by the music that ignites dance floors.


Thursday, 29 September


19:00 h
BB Orchestra – Cabaret
Political cabaret, composed of songs full of desperation, anger, pain, but still contains a dosage biter humor.21:00 h
Simon Kiselicki Trio
He is one of the most influential authors in Macedonian music, particularly when speaking of jazz and complete music expression. He played at many festivals in Macedonia, for instance Skopje Jazz Festival, as well as festivals and concerts abroad – Croatia, Bosnia, Hungary, Albania.23:00 h
Samoil Radinski
When we speak of the beginning of the electronic house/techno scene in Macedonia, we immediately think of the DJ and producer present since the beginnings. Samoil Radinski is truly well deserving of that epithet, perseverance, and for years he is feeding the worshipers of this sound – he is a true warrior of the underground sophisticated music..


Friday, 30 September


21:00 h
Letecki Pekinezeri
The Pekinese would like to let their music speak for itself. It does not sound like a jammed wax figures museum – you will witness an honest and rude interpretation, hinting at the playfulness of the band.23:00 h
Zoki Bejbe
Zoran RIstevski – Zoki Bejbe is a DJ, radio-host and one of the pioneers of clubbing scene in Macedonia. Urban and urbane, with enormous portfolio of resident nights and club gigs, which makes it an essential part of the metropolis and the culture of living in it.


Saturday, 1 October


18:00 h
Garage Revival – Alpha TV Festival
(competition)
The winner selected by the jury will play at the MIKSER festival in Belgrade 2012.


23:00 h
Georgi Sarevski Quartet
When the right group of quality musicians gather at the right moment and play the right music, what you have is music beyond the ordinary jazz rhythm: trying out new harmonies, mixing different cultural elements with groove that goes on and on and on.Sunday, 2 October


18:00 h
City Radio and Club FM – Performance
Live session with DJs from City Radio and Club FM


21:00 h
Virus Project
The Virus Project is labour of love of members of the String Quartet Maria. It bring together classical music and dance moves, recontextualizing popular classical pieces and traditional Macedonian songs. The arrangements use modern music expressions, fast and complex rhythms and electronic sounds.


Sections

image Young and Dutch
image Young Balkan Designers
image Miscellaneous

Friends of Skopje Design Week

Slider.